مشاوره کودک و نوجوان

مشاوره کودک و نوجوان

بازی درمانی چیست؟
تکنیک های بازی درمانی : بازی از ضروریات زندگی کودکان است . کودکان از طریق بازی افکارشان را بازگو می کنند و به همان راحتی که بزرگسالان احساساتشان را با کلمات بیان می کنند، آنان نیز همین کار را به وسیله بازی انجام می دهند. کودک در طول بازی توانایی حل مشکلات خود را پیدا می کند و به وسیله آن می تواند اعتماد به نفس و روحیه استقلال طلبی را در خود پرورش دهد . آنان احساساتی چون ترس، اندوه، شادی و عصبانیت خود را از طریق بازی بیان و به این ترتیب احساس امنیت و ارزشمند بودن می کنند . کودک در بازی نیازهای حسی حرکتی خود را برآورده می سازد و انرژی خود را تخلیه می کند که این کار باعث افزایش آرامش او می شود، در غیر این صورت اگر این انرژی امکان بروز پیدا نکند، احتمالا به اضطراب، افسردگی و پرتحرکی تبدیل می شود. در واقع بازی به اندازه تغذیه صحیح و احساس صمیمیت و امنیت برای رشد کودک مهم و ضروری است و عاملی است که به رشد تفکرات و خلاقیت های کودک کمک می کند . ویژگی های رفتاری کودکان در بازی هایشان کاملا مشخص می شود. به عنوان مثال کودکی که در جستجوی قدرت است، معمولا در بازی نقش رهبر، رئیس، فرمانده یا حتی نقش مدیر مدرسه را بازی میکند یا یک کودک پرخاشگر ممکن است در بازی، عروسک هایش را بزند یا اسباب بازی هایش را بشکند .پرخاشگری به صورت مستقیم و غیرمستقیم در بازی کودک نمایان می شود. کودک پرخاشگر ممکن است به وسیله چاقو یا قیچی بر میز و اسباب بازی ها حمله کرده و محیط را به یک میدان جنگ تبدیل کند.
درواقع کودک دنیای خود را با اسباب بازی هایی که در دسترس دارد، فرافکنی می کند .در بازی درمانی باید شرایطی فراهم شود که کودک به درمانگر خود اعتماد و احساس کند که افکار و احساساتش مورد توجه درمانگر قرار گرفته است . امروزه از بازی یا بازی درمانی به عنوان روشی برای درمان مشکلات خلقی_رفتاری کودکان استفاده میشود. بازی درمانی به کودکان کمک می کند تا بتوانند مسائل و مشکلاتشان را حس کنند، با این هدف که ویژگی های روانی خود را بشناسند . در این نوع درمان، به کودک فرصت داده میشود تا احساسات آزاردهنده و مشکلات درون خود را از طریق بازی بروز داده و آنها را به نمایش بگذارد . در کودکان بی قرار حواس پرت که کنترل کمی روی حرکات بدنی خود دارند و براحتی هم متوقف نمیشوند، بازی کمک می کند تا تنش آنها آرام شود یا کودکانی که مورد ضرب و شتم و آزار جنسی قرار گرفته اند، می توانند از طریق بازی درمانی تا حد زیادی به آرامش و بهبود برسند. درمانگر از طریق بازی درمانی
یک موقعیت بازی را به صورت کلی ایجاد می کند که کودک بتواند ترس و تنش خود را بیرون بریزد و بعد از برون ریزی درمان اتفاق بیفتد. بعضی از مزایای بازی درمانی عبارتند از : قبول مسئولیت بیشتر درمورد برخی رفتارها توسعه استراتژی های مقابله ای و مهارت های خلاقانه حل مسئله احترام به خود همدلی و احترام به دیگران کاهش اضطراب یادگیری تجربه و بیان کامل احساسات مهارتهای اجتماعی قوی تر روابط خانوادگی قویتر بازی درمانی همچنین می تواند استفاده از زبان را تشویق کند یا مهارت های حرکتی در شت و ظریف را بهبود بخشد .اگر کودک شما دارای بیماری روحی یا جسمی است، بازی درمانی جایگزین داروها یا سایر روش های درمانی لازم نمی شود.از بازی درمانی می توان به تنهایی یا در کنار سایر روش های درمانی استفاده کرد.

آشنایی با روانشناسان کودک و نوجوان

کلینیک روانشناسی رشد پویا با مجرب ترین متخصصین در خدمت شماست.

roshd pouya1
نیلوفر آقایی کماکلی
روانشناس و مشاور
fateme Mahroo
فاطمه ماهرو
روانشناس و مشاور