روان سنجی
روان سنجی اشاره به اندازه گیری روانی است.روانسنجی اندازه گیری ابعاد مهارت و دانش، توانایی ها، نگرش ها، ویژگی های شخصیتی و موفقیت تحصیلی است.
آزمون های روانشناسی شامل:
-آزمون های شخصیت:
آزمونهاي شخصيت با هدف جمعآوري اطلاعات در مورد شخصيت انسان طراحي شدهاند. اين آزمونها به دو نوع اصلی تقسيم ميشوند: آزمونهاي عيني شخصيت و آزمونهاي فرافكن.نمونهای از آزمونهای عینی، آزمون MMPI، آزمون نئو، آزمون میلون و … است. این آزمونها جنبههای مختلف شخصیت فرد را بررسی میکنند. بسیاری از این آزمونها برای بررسی سازگاری شخصیت دو فرد، قبل از ازدواج نیز انجام میشود.
در آزمونهای فرافكن، فرض بر اين است كه آزمودنيها نيازها و انگيزههاي خود را فرافكن ميكنند. آزمون لكه جوهر رورشاخ، آزمون TAT، آزمون ساکس و جملات ناتمام راتر از آزمون های رایج فرافکنی هستند.
_آزمونهای توانایی ذهنی:
توانايي ذهني دربر گيرندة دامنة وسيعي از كاركردهاي شناختي مانند حافظه، تجسم فضايي و تفكر خلاق است. هوش نيز يكي از مفاهيم اساسي در حيطه شناخت است. آزمونهاي هوش و آزمونهاي مربوط به ارزيابي ساير تواناييها، در طبقه آزمونهاي توانايي ذهني قرار دارند. آزمونهاي هوش به دو دسته تقسيم ميشوند: آزمونهاي هوش انفرادي و آزمونهاي هوش گروهي. مقياس هوش بزرگسالان وكسلر، مقياس هوش استنفورد بينه و آزمون هوش ریون از مشهورترين و كاربرديترين آزمونهاي هوش به شمار ميآيند.
-آزمونهای پیشرفت تحصیلی:
آزمونهاي پيشرفت تحصيلي، از رايجترين آزمونهايي هستند كه براي ارزيابي سطح دانش يا مهارت افراد در حيطهاي خاص طراحي شدهاند. اين آزمونها به دو دسته عمده، آزمونهاي معلم ساخته و آزمونهاي استاندارد تقسيم ميشوند. آزمون نارساخوانی و آزمون ریاضی ایران کی مت از ابزارهاي ارزيابی پيشرفت تحصيلياند كه سطوح مختلف خواندن و ریاضی را ارزيابي ميكنند.
بخش روانسنجی
-آزمون های سلامت روان و آزمونهای تشخیص اختلالهای بالینی:
این آزمونها به صورت جامع و یا تک بعدی اختلالهای بالینی شامل افسردگی، اضطرب، وسواس و اختلال دو قطبی ،اسکیزوفرنی ، شخصست ضد اجتماعی و … را ارزیابی می کنند.
-آزمونهای علاقه، نگرشها و ارزشها:
میزان علايق شغلي، از مهمترين مفاهيم ارزيابي در اين طبقه است. اين آزمونها در دبيرستانها كاربرد بسياري دارند، زيرا ما را در شناسايي علايق شغلي دانشآموزان ياري ميدهند. آزمون علاقه استرانگ و زمينهيابي علاقه شغلي كودر و آزمون هالند نمونههايي از آزمونهاي شغلي محسوب ميشوند. علاوه بر علايق شغلي، آزمونهاي مربوط به سنجش نگرشها و ارزشها نيز در اين طبقه قرار ميگيرند.
-آزمونهای عصب-روانشناختی:
آزمونهاي عصب-روانشناختي به منظور جمعآوري اطلاعات در مورد كاركردهاي سيستم عصبی به ويژه مغز، طراحي شدهاند. این آزمونها کارکردهای روانشناختی را اندازه میگیرند که به ساختار خاصی در مغز مربوط هستند. نمونهای از این آزمونها عبارتند از: آزمون برج لندن، لوریا نبراسکا، ان بک و ویسکانسین. این آزمونها برای تشخیص بسیاری از نارساییهای عصب روان شناختی کاربرد دارند.
-آزمونهای غربالگری با هدف شناسایی افراد در معرض خطر:
در این آزمونها افرادی که نشانه های برخی اختلالها را دارند شناسایی شده و با مداحله زود هنگام از بروز جدی مشکل پیشگیری میشود. این آزمونها به ویژه در شناسایی تاخیرهای تحولی نقش به سزایی دارند.
*غربالگری مشکلات رفتاری وهیجانی کودکان:
*ارزیابی مشکلات حسی/ حرکتی از جمله این آزمونها به شمار میروند.
*بررسی شاخص های رشد کودک از تولد تا ۵ سالگی
– آزمونهای تشخیصی اختلالهای دوران کودکی و نوجوانی شامل:
*ناتوانیهای یادگیری
*نارسایی توجه/ بیش فعالی
*لجبازی و نافرمانی
*رفتارهای ضد اجتماعی
*اختلال سلوک
*اتیسم
*افسردگی
*وسواس
*اضطراب